Oguzhan
FORUMUMUZUN TAMAMINI GEZEBİLMEK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKLİ.!!!
GİRİŞ YAPMAK İÇİN GİRİŞ BUTONUNA TIKLAYIN.

EĞER FORUMA ÜYE DEĞEİLSENİZ KAYIT BUTONUNA TIKLAYIN VE 1 DK İÇİNDE KAYITINIZI GERÇEKLEŞTİRİNİZ.

[OGUZHAN İTTİFAKI]
Oguzhan
FORUMUMUZUN TAMAMINI GEZEBİLMEK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKLİ.!!!
GİRİŞ YAPMAK İÇİN GİRİŞ BUTONUNA TIKLAYIN.

EĞER FORUMA ÜYE DEĞEİLSENİZ KAYIT BUTONUNA TIKLAYIN VE 1 DK İÇİNDE KAYITINIZI GERÇEKLEŞTİRİNİZ.

[OGUZHAN İTTİFAKI]
Oguzhan
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Oguzhan

Oguzhan
 
AnasayfaPORTALRadyoLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Bira Neden Köpürür

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
MuraT_Kara

MuraT_Kara


Mesaj Sayısı : 75
Kayıt tarihi : 20/07/09
Yaş : 29
Nerden : Gelecen mi ??

Bira Neden Köpürür Empty
MesajKonu: Bira Neden Köpürür   Bira Neden Köpürür Icon_minitimeSalı Tem. 21, 2009 1:29 am

Bira yapiminin bailangici neredeyse tahil tarimi kadar eskidir. ilk kez 8000 yil kadar önce Akdeniz'in doiu kiyisinda yaiayanlar tarafindan yapildiii sanilmaktadir. Hatta baicilik ve iarapçiliiin yayginlaimasindan önce Akdeniz kiyilarinda biraciliiin bilindiii tarih kaynaklarindan anlaiilmaktadir.

Günümüzde nasil raki Türklerin, iarap Fransizlarin, votka Ruslarin milli içkisi haline gelmiise, bira da baita Almanya olmak üzere kuzey-bati Avrupa'nin milli içkisi olarak kabul edilebilir. Almanya'da kiii baiina yillik bira tüketimi Türkiye'nin 20 katidir.

Bütün dünyada hemen hemen ayni telaffuz edilen bira adi da Flemenkce 'bier'den gelmedir. Alkol ve raki kelimelerinin kökenleri ise Arapçadir. Alkol, 'el-kühül' (veya el-küül) maddenin ruhu anlaminda bildiiimiz kül kelimesinden, raki ise ter, damla (damitmada çikan buiu) anlamindaki arak (araki) kelimesinden dilimize geçmiitir.

Sadece birayi açinca deiil soda, kola, köpüklü iarap gibi içeceklerin de kapaklarini açinca önce bir fisirti sesi duyariz, sonra iiienin dibinden yukari doiru yükselen kabarciklari görürüz. Birada bu olay biraz uzun ve bardaia konulunca da devam eder ve bardaiin üzerinde bir köpük tabakasi oluiur.

Karbondioksit kabarciii önce bardaiin iç yüzündeki mikroskobik çatlaklarin içinde oluiur. Her bir kabarcik yaiamina gözle görülmeyen karbondioksit salkimi halinde bailar, bira içinden yeni karbondioksit molekülleri yutarak büyür. Kritik boyuta ulaiinca geliitiii noktadan ayrilarak sivinin içine katilir.

Kabarciklar yükselirlerken içlerine daha fazla karbondioksit alarak büyümeye devam ederler. Yariçaplari milimetrenin üçte birini geçene kadar küresel olan iekilleri daha büyüyünce elipsoidal olur. Biranin içinde erimii halde bulunan karbondioksitin basinci kapak açilinca daha da arttiiindan karbondioksit rahatça kabarciklarin içme girmeye devam eder. Kabarciklar da bardaiin tepesine yaklaitikça hizlanirlar.

Kabarciklarin bu oluiumu kolali içecekler ve sodada da ayni ama onlar bardaia konulduklari zaman bardaiin üzerinde kalin bir köpük tabakasi oluimaz. Birada köpük oluimasinin nedeni kariiiminda bulunan proteinler ve katki maddeleridir.

Diier içeceklerde hava kabarciklari yüzeye geldiklerinde havaya kariiarak yok olurlarken birada üretimde kullanilan ierbetçiotunun içinde bulunan az miktardaki reçine köpük zarlarinin direncini arttirir, arpanin büyük moleküllerinde bulunan proteinler kabarciklarin etrafinda bir duvar oluitururlar.

Böylece biradaki kabarciklar sailamliklarindan dolayi hemen havaya kariimazlar, bardaiin tepesine birikerek köpük tabakasini oluitururlar. Bira bardaia ne kadar hizli dökülürse havayla temas ve havaya kariima olayi da o kadar az olur ve daha kalin bir köpük tabakasi meydana gelir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.ogame.com.tr
 
Bira Neden Köpürür
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Oguzhan :: Kültür - Sanat - Tarih :: Genel Kültür-
Buraya geçin: